in Romanian

Changing Minds” este un proiect al cărui obiectiv de bază este folosirea tehnologiei pentru a schimba perceptia negativă a României atât de des întâlnită în Irlanda. În paralel cu acest proiect sperăm să schimbăm și percepția negativă asupra dizabilității în România dându-le șansa tinerilor irlandezi și români să facă diferența prin întreprinderea de activități de voluntariat cu persoanele vulnerabile și cu dizabilități în Romania “.
Acest proiect este în prezent compus din 6 organizatii partenere. Organizațiile partenere până în prezent sunt:

Fundația Aurelia Trust

Direcţia Generală de Asistenţă Socialăşi Protecţia Copilului

Asociatia Tinerilor cu Initiativa Civica, Galați

Școala comunitară Skibbereen

Liceul Teoretic Negru-Voda

Ludgate Hub

I. Aurelia Trust

Este o organizatie care lucreză în România cu copii abandonați și adulții care au fost instituționalizati încă din naștere. Principalul obiectiv în munca lor este să îmbunătățească viața oamenilor din instituțiile de stat prin oferirea de alternative cum ar fi asistența maternală, adopția, crearea de locuințe protejate și upgradarea instituțiilor în care aceștia trăiesc.

II. Skibbereen Community School

Este un concept nou co-educativ de școală post primară formată prin contopirea Școlii Secundare Mercy Heights, Colegiul St. Fachtna’s De La Salle și Colegiul Rossa.

III. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

Este instituţie publică de interes judeţean cu personalitate juridică, înfiinţată în subordinea Consiliului Judeţean şi realizează la nivel judeţean, măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

IV. Liceul Teoretic Negru-Voda, Constanta

– o școală la început de drum în domeniul voluntariatului, dar foarte implicată în realizarea proiectului.

V. Asociatia Tinerilor cu Initiativa Civica, Galați

Este o organizație tânără, apolitică, non-guvernamentală al cărui obiectiv este să aducă dezvoltarea societății românești prin atragerea tinerilor catre o cetățenie activă și promovarea valorilor culturale, locale și naționale. Pentru a-și atinge obiectivele, colaborează cu familiile, autoritățile locale, școli, licee și universități pentru a dezvolta proiecte inovative în beneficiaul localității.

VI. Ludgate

Este o nouă inițiativă în orașul Skibbereen care a fost formată cu intenția de a folosi tehnologia în crearea de locuri de muncă și de reducerea problemelor cauzate de traiul în zonele rurale. Spera ca prin participarea lor la proiect să srijine îndeplinirea obiectivelor proiectului ca de exemplu prin intermediul campaniilor de conștientizare online și al video-conferințelor.

“Changing Minds!” este un proiect care are ca scop schimbul de bune practici între diverse organizații de tineret din Irlanda și România. Ca si obiective putem enumera:

(1) Schimbarea de atitudini și prejudecăți adesea întâlnite în Irlanda, în ceea ce privește persoanele din țările mai puțin dezvoltate (acest parteneriat se va concentra asupra atitudinii negative față de persoanele din România care, dacă va avea succes, va conduce la atitudini din ce în ce mai pozitive).

(2) Schimbarea percepțiilor negative față de dizabilitate, evidente în țările mai puțin dezvoltate din UE (din nou, vom începe concentrându-ne pe România – iar apoi se poate extinde, in asa fel încât să includă toate țările).

Proiectul va implica 23 participanți, tineri din Irlanda, cât și 11 participanți din România. Acest grup de bază va fi implicat în parteneriat de la început până la sfârșit și vor lucra unii cu alții pentru a atinge obiectivele principale ale acestui parteneriat.

Acest grup va ajunge să se cunoască reciproc prin activitățile de învățare, atât prin mobilitatea fizică, cât și prin activități virtuale planificate. Se anticipează, având în vedere caracterul provocator al muncii ce urmează a fi depusă, că acest grup va forma o legătură strânsă, care le va permite să se simtă confortabil cu cei din jur, să învețe cu adevărat din experiențele lor și să facă schimb de idei, informații, prin prisma experiențelor trăite de fiecăre organizație implicată. Grupul va fi susținut de 8 adulți, persoane însoțitoare care au o vastă experiență în domeniul dizabilității și egalității sociale. Acest lucru va face ca toți participanții sa fie acceptati în mod corespunzător pe durata parteneriatului.

Va fi proiectat un website pe tot parcursul proiectului, incluzând vloguri, documentare scurte, înregistrari, conferinte, care vor fi de asemenea puse la dispoziție după găzduirea cele două conferințe interactive conduse de tineri din Irlanda și România.
Ne dorim ca materialele prezentate să alcătuiască un ghid de bune practici, care să fi preluat întâi de părțile implicate in proiect, urmând diseminarea acestora prin intermediul website-lui, pentru largirea orizonturilor privind atitudinea pozitivă față de persoanele dezavantajate.